reede, 19. aprill 2024    

AVALEHT
TEATED
KIRIK JA KOGUDUS
VAIMULIK
JUTLUSED JA TEKSTID
JUHATUS JA NÕUKOGU
TÖÖTAJAD
TOIMKONNAD
JUMALATEENISTUS
LEERIKOOL
KIRIKLIKUD TALITUSED
MUUSIKAELU
LAPSED JA PERED
NOORED
DIAKOONIA
ANNETUSED
GALERII
AJA LEHT
TÄNAME

SISERING

JUTLUSED JA TEKSTID


Hea sõber ja teekaaslane,

tere tulemast Viljandi Jaani koguduse kodulehele! Loodetavasti leiad siit teavet meie kiriku ja koguduse kohta ning võib-olla ka pisut mõtisklemisainet elu põhiväärtuste üle.

Raimond Kaugveri romaanis „Jumalat ei ole kodus“ kirjeldatakse stseeni, kus ema seisab koos oma väikese tütrega Toompeal igivana kiriku ees ning katsuvad ust, et sisse minna. Kirik on lukus. „Eks ole, ema, Jumalat ei ole praegu kodus?“ usutleb pisitüdruk asjalikult.

Meie kiriku uksed on 15. maist 15. septembrini avatud seitse päeva nädalas – iga päev kl 10-17. Oleme juba aastaid liitunud „Teeliste kirikute“ projektiga, mille eesmärgiks on hoida Eestimaa pühakodade uksi avatuna, et rändurid võiksid tulla jalgu puhkama ja hinge kosutama, kirikuhoonetesse kätketud ainelist ja vaimset pärandit avastama, Loojalt hingerahu ja õnnistust paluma.

Viljandi Linnavalitsuse abiga on tänavu meie kirikus tööl Kertu ja Eliise, Carl Robert Jakobsoni nim Gümnaasiumi õpilased, kes teevad siin oma giidipraktikat ning tutvustavad kõigile soovijaile kirikut ja kogudust eesti või inglise keeles. Loodame, et nende abiga on loodud teelistele veelgi paremad võimalused meie pühakojaga tutvumiseks.

Viljandi Jaani kirik on armastatud kontserdipaik. Suvel on meie kiriku uksed taas mitut puhku muusikasõpradele avatud – kõige tuntumad muusikasündmused on kindlasti Viljandi Vanamuusikafestival ja Viljandi Pärimusmuusika Festival. Paljude suvekülaliste jaoks olemegi tuntud eelkõige folgikirikuna.

Jumalateenistused meie kirikus on pühapäeviti kl 10 ja teisipäeviti kl 12. Jumalateenistus on inimese jaoks ainulaadne võimalus kohtuda Jumalaga, kes kõnetab meid oma Sõnas ja kutsub kõiki ristituid oma lauda – Pühale Õhtusöömaajale. Paljudele koguduseliikmetele on suvi aeg laulatada oma abielu või ristida oma lapsi – jälle viivad sammud kodukirikusse.

Kuid Jumala kodu ei ole mitte kirik, vaid Sinu ja minu süda. Apostel Paulus kirjutab: Eks te tea, et te olete Jumala tempel ja teie sees elab Jumala Vaim? Kirikuhoone oma arhitektuuri, kunsti, muusika, liturgia, traditsioonide ja paljude muude ettevõtmistega on olemas üksnes selleks, et meile meenutada: iga inimolend on Jumala eluase ja Tema kirkuse asupaik. Jeesus ütleb: Ma olen igapäev teie juures ajastu otsani.

Jumal on alati kodus.

Kaunist suve soovides



Marko Tiitus
Koguduse õpetaja




| üles |

 

 

EELK Viljandi Jaani kogudus Pikk 6, 71003 Viljandi, tel 433 3000, viljandi.jaani[ät]eelk.ee
arveldusarve SEB Pank: EE6610 100 220 503 960 04
arveldusarve Swedbank: EE752 200 221 057 689 936
reg kood 80209346