laupäev, 20. aprill 2024    

AVALEHT
TEATED
KIRIK JA KOGUDUS
VAIMULIK
JUTLUSED JA TEKSTID
JUHATUS JA NÕUKOGU
TÖÖTAJAD
TOIMKONNAD
JUMALATEENISTUS
LEERIKOOL
KIRIKLIKUD TALITUSED
MUUSIKAELU
LAPSED JA PERED
NOORED
DIAKOONIA
ANNETUSED
GALERII
AJA LEHT
TÄNAME

SISERING

JUTLUSED JA TEKSTID


Aeg saada puhtamaks

On hingedeaeg. Meie esivanematel olid selleks ajaks sügistööd tehtud ning pikki ja pimedaid õhtuid sai kasutada tubasteks toimetusteks,  samuti jutuvestmiseks ja laulmiseks – elutarkuse, pärimuse ja kristliku usu edasiandmiseks, mis lõi ajatu ja kestva sideme erinevate põlvkondade vahele.

Kas meiegi võiksime leida hingedeajas aega hinge tõmmata ja hinge kosutada? Hilissügis soodustab rahunemist ja aeglustumist. Ümbritsev loodus, mis kannab oma alastuses surma ja kaduvuse ilminguid, tuletab meile meelde, et meiegi jaks, aeg ja võimalused on piiratud. Me ei ela igavesti, vaid oleme siin maailmas rändurid – võõrad ja majalised (külalised), kui kasutada Pühakirja sõnu.

Selleks, et astuda advendiaega ja uude kirikuaastasse puhtama südamega ja uuendatud lootusega, võiksime oma elus ja suhetes (nii inimsuhetes kui jumalasuhtes) suurpuhastuse ette võtta. Kas on kogunenud meie hingesoppidesse saasta, kibedust ja mürki? Kas peaksime kellelegi andeks andma või kelleltki andeks paluma? Kui palju aega on möödunud minu viimasest pihtimisest? Millele ja kellele oma elus peaksin rohkem ruumi tegema, millele ja kellele senisest enam keskenduma, et elada viljakamalt ja elusamalt?

Helilooja Arvo Pärt on öelnud: „Iga hingepuhtuse puudumise ilming, see tähendab patt, takistab meil oma loomingus edasi liikuda. Me takerdume iga sõna ja heli taha, nagu midagi peita püüdes, endale aru andmata, et võti järgmiseks sammuks on patukahetsuses. Sellepärast ongi kõik meie elus nurgeline, ei voola … See osa, mis meis igavene on, peab puhtaks saama. Mida me siis peame tegema, millest alustama? Võib-olla oleks õigem küsida, mida me ei peaks tegema, et ärkaks meie südametunnistus? Sest inimene ei tule selle pealegi, et kõik, mis maailmas viltu on, on ka tema enese süü. Iga hea tegu jääb maailma, nagu halbki, võib-olla esialgu nähtamatul kujul, ka salajas kordasaadetu … Aga kõik, mis pihtimata ja kahetsemata, pärandame oma järeltulijatele.”

Tere tulemast meie kirikusse ja kogudusse. Lugematu hulk inimesi ja põlvkondi on siin Kristuse aujärje ees kummardudes vabanenud oma koormatest ja jätkanud oma teekonda puhtama südame ning rõõmsama silmavaatega. Jumala armastus kannab meid sügisest talve ja talvest kevadesse ning maiselt teekonnalt igavesse kodusse.



Marko Tiitus
Viljandi Jaani koguduse vaimulik




| üles |

 

 

EELK Viljandi Jaani kogudus Pikk 6, 71003 Viljandi, tel 433 3000, viljandi.jaani[ät]eelk.ee
arveldusarve SEB Pank: EE6610 100 220 503 960 04
arveldusarve Swedbank: EE752 200 221 057 689 936
reg kood 80209346