laupäev, 20. aprill 2024    

AVALEHT
TEATED
   Kuukava
   Uudised ja teated
KIRIK JA KOGUDUS
VAIMULIK
JUTLUSED JA TEKSTID
JUHATUS JA NÕUKOGU
TÖÖTAJAD
TOIMKONNAD
JUMALATEENISTUS
LEERIKOOL
KIRIKLIKUD TALITUSED
MUUSIKAELU
LAPSED JA PERED
NOORED
DIAKOONIA
ANNETUSED
GALERII
AJA LEHT
TÄNAME

SISERING

UUDISED JA TEATED

PÄIKESELAULU KONKURSS ON LÕPPENUD

Nagu juba tavaks saanud, kutsus Viljandi Jaani kogudus ka sel sügisel lapsi ja noori omaloomingulisi laule kirjutama ja esitama. Osalejad jagati 5 vanuserühma alates 1. klassi õpilastest kuni 25-aastaste noorteni. Jaani kiriku kaitsepühakule Frantsiskusele pühendatud omaloominguliste laulude konkursist Päikeselaul 2013 võttis 9. novembril osa 20 noort autorit kokku 22 lauluga.

Eelnevatel Päikeselaulu konkurssidel on latt päris kõrgele tõstetud ning ka seekord võis rõõmustada hoole ja pühendumisega loodud laulude üle. Konkursi tingimused nägid ette, et  laul peab olema eesti keeles ja nii sõnad kui viis on omalooming. Ideedest lastel puudust ei ole: lauludes räägiti loodusest ja loodust,  aastaaegadest, kodust, rõõmust, ootusest, igatsusest... Lauludes oli huumorit, huvitavaid riime ja leidlikkust. Esituses andsid palju juurde ka saatepillid, mida mängisid nii lugude autorid kui nende sõbrad ja juhendajad. Noorte laulud keskendusid rohkem eksistentsiaalsetele küsimustele ja päevakajalisusele. Noored käsitlesid ausalt ja siiralt endal südamel olevaid teemasid ning õpetasid hindama erilisi hetki.

Zhürii koosseisu kuulusid Kristiina Ehin (esinaine), Margus Põldsepp, Anu Röömel, Marge Loik, Ülle Luisk ja Marko Tiitus. Igas vanusegrupis kuulutati välja võidulugu ning jagati ka eripreemiaid. 1.-6. klassi vanuserühma nooremas astmes vääris võidu Kertu Soometsa loodud laul „Kaks tähte“ (esitasid autor ja Iris Rämmeld). Laul oli vahetu ja eriline ning tekitas ruumis müstikat ja unenäolisust. Sama vanuserühma vanemas astmes võitis Katrina Merily Reimandi laul „Ootus“, mis oli muusikaliselt väga huvitav ja jazzilik. Autorit saatsid klarnetil Gunnar Mändmets ja klaveril Maarika Reimand.

7.-9. klasside arvestuses kuulus võit laulule „Kevadine aeg“, autor Maali Kukk. Laul oli nostalgiline ning esitus kindel, laulu kandsid ette Maali ja Leelo Kukk. 10.-12. klasside vanuserühma võidulooks tunnistati Adena Antoni loodud laul „Aeg maha“ aktuaalse teema hea ja tabava kajastamise eest. Laulu esitasid Maali Kukk ja Laura Rahnu (klaver). Nimetatud laul pälvis ka Kristiina Ehini nimelise preemia. Noorte vanuserühmas osales konkursil ainsana Marta Pedosk Pilistverest lauluga „Olemine“. Zhürii pidas seda laulu esiletõstmise ja auhinna vääriliseks, tunnustades noort loojat esimese hästi õnnestunud loo kirjutamise ja veenva esituse eest.

Konkursi peavõidu pälvis Viljandi kesklinna kooli 8. klassi õpilane Marleen Kuusik, kelle loodud laul “Tee elus pööre uus” oli väga hea sõnumiga ning autor esitas laulu ise, tehes seda suurepäraselt koos Hanna Anett Peieli, Hanna-Stiina Torniuse, Katrina Merily ja Maarika Reimandiga. Laulule anti ka Margus Põldsepa nimeline preemia. Peavõiduga kaasnes auhinnaks Pärimusmuusika Keskuse poolt välja pandud järgmise aasta pärimusmuusika festivali päevapass kahele.

Lisaks Viljandi maakonna õpilastele osales seekordsel konkursil lapsi ka Tartust, enamus neist Külliki Levini laulustuudiost “Külliki lauluaed”, need lapsed paistsid eriliselt silma just kindla ja veenva esinemisega. Kristo Saarna Külliki Lauluaiast võlus kuulajaid esimesest hetkest emotsionaalse ja kaasakiskuva esitusega ning vääris selle eest eripreemia.

Esile tõsteti veel mitmeid laule:  Anu Röömeli nimelised preemiad kuulusid lauludele “Sõidan üksinda teel”, autor Sirelin Timmermann,  “Augu laul”, autor Marta Parm, mõlema laulu autorid Külliki Lauluaiast, ning laulule “Kodutee”, autor Reesi Koidu. Püha Frantsiskuse preemia anti selle konkursi kõige viljakamale laululoojale Agatha Dooni Murrole, kes osales konkursil nelja lauluga. Zhürii tunnustas teda igavikuliste püüdluste sõnastamise eest läbi oma muusika.

Pärast kontserti jäid kõlama head muljed ja tunnustus kõigile noortele sule- ja viisiseppadele, kes on toredad laulud kirjutanud ja neid teistega jagama tulnud. Tänusõnad kuuluvad siinjuures ka laste juhendajatele, kes pühendunult lastega koos loomeprotsessis osalevad. Eriline tänu Viljandi Muusikakooli õpetajale Maarika Reimandile, kes on oma õpilstega konkursi põhijõud selle algusest saadik. Loominguline tegevus kuulub lahutamatuna muusikaõpingute juurde ning taolised konkursid aitavad lastel ja noortel väljendada oma mõtteid läbi muusika.

 

 



« tagasi


| üles |

 

 

EELK Viljandi Jaani kogudus Pikk 6, 71003 Viljandi, tel 433 3000, viljandi.jaani[ät]eelk.ee
arveldusarve SEB Pank: EE6610 100 220 503 960 04
arveldusarve Swedbank: EE752 200 221 057 689 936
reg kood 80209346