laupäev, 20. aprill 2024    

AVALEHT
TEATED
   Kuukava
   Uudised ja teated
KIRIK JA KOGUDUS
VAIMULIK
JUTLUSED JA TEKSTID
JUHATUS JA NÕUKOGU
TÖÖTAJAD
TOIMKONNAD
JUMALATEENISTUS
LEERIKOOL
KIRIKLIKUD TALITUSED
MUUSIKAELU
LAPSED JA PERED
NOORED
DIAKOONIA
ANNETUSED
GALERII
AJA LEHT
TÄNAME

SISERING

UUDISED JA TEATED

EESTI EVANGEELSE LUTERLIKU KIRIKU KONSISTOORIUMI AVALDUS SEOSES SÕJAGA UKRAINAS

1.03.2022

Eesti Evangeelse Luterliku Kiriku konsistooriumi avaldus seoses sõjaga Ukrainas

Õndsad on rahutegijad, sest neid hüütakse Jumala lasteks (Mtl 5:9), ütleb Jeesus mäejutluses.

Iga vallutus- ja allutussõda iseseisva riigi ja rahva vastu esindab kurjust, mille olemusse kuulub kõige loomuliku ja inimliku, inimesele kalli röövimine. Inimestelt võetakse kodu, nad lahutatakse lähedastest pereliikmetest ning hävitatakse kõik see, mis kuulub inimese väärikuse juurde. Palju valatakse süütute verd ...

Sarnane kurjuse muster on võõrast ja vägivaldset vaimu esindaval re˛iimil, kes täna on rünnanud sõjaliselt Ukrainat. Vabadust ja iseseisvust igatsev Ukraina rahvas, süütud inimesed, on sunnitud kogema vägivalda ja ülekohut. Sajad tuhanded inimesed on kodudest põgenenud, sest kohale jäädes seataks ohtu enda ja oma lähedaste elu. Isad, mehed ja pojad on võitlemas vabaduse eest vere hinnaga.

EELK konsistoorium mõistab hukka Venemaa juhtkonna algatatud sõjalise rünnaku Ukrainale. Sõda ohustab Ukraina riiklikku iseseisvust ning on juba toonud kaasa tuhandeid ini ohvreid, sealhulgas rahulike elanike seas. Et pälvida Jumala laste seisust, peame sõdimise asemel olema rahutegijad, nagu innustab meid Issand Kristus.

Oleme veendunud, et veel on lootust kurjuse võim peatada ja sõda lõpetada. Kurjus ei saa röövida usku, lootust ega armastust inimeste südamest. Selle peale saame ehitada oma tuleviku ka kõige keerulisemates oludes. Nii Ukrainas, kuid ühel päeval kindlasti ka Venemaal.

Kristlikule usule, lootusele ja armastusele toetudes kinnitame Ukraina rahvast Vana Testamendi lauliku sõnadega: Jumal on meie varjupaik ja tugevus. Tema lõpetab sõjad maailma otsani, murrab katki ammu ja raiub puruks piigi ja põletab [sõja]vankrid ära tulega. Jumal on meile kindlaks varjupaigaks. (Ps 46:2,10,12)

EELK konsistoorium                                                     Vastlapäeval, 1. märtsil 2022



« tagasi


| üles |

 

 

EELK Viljandi Jaani kogudus Pikk 6, 71003 Viljandi, tel 433 3000, viljandi.jaani[ät]eelk.ee
arveldusarve SEB Pank: EE6610 100 220 503 960 04
arveldusarve Swedbank: EE752 200 221 057 689 936
reg kood 80209346