laupäev, 20. aprill 2024    

AVALEHT
TEATED
   Kuukava
   Uudised ja teated
KIRIK JA KOGUDUS
VAIMULIK
JUTLUSED JA TEKSTID
JUHATUS JA NÕUKOGU
TÖÖTAJAD
TOIMKONNAD
JUMALATEENISTUS
LEERIKOOL
KIRIKLIKUD TALITUSED
MUUSIKAELU
LAPSED JA PERED
NOORED
DIAKOONIA
ANNETUSED
GALERII
AJA LEHT
TÄNAME

SISERING

UUDISED JA TEATED

VILJANDI JAANI KOGUDUSE KLAVERIAASTAD 2007-2009
Viljandi Jaani kirik on Pauluse kiriku ja vastrenoveeritud Pärimusmuusika Aida kõrval Viljandi linna üks olulisemaid ja armastatumaid kontserdisaale: siin on ideaalne akustika, mis sobib eriti kammermuusika esitamiseks, 300 istekohta, lihtne ja askeetlik interjöör, sakraalne aura, aastaringne köetavus. Jaani kirikus toimub aastas keskmiselt 60-65 kontserti, sealhulgas Viljandi Vanamuusikafestivali ja Viljandi Pärimusmuusikafestivali kontserdid.

Ei saa rääkida korralikust kontserdisaalist ilma kontsertklaverita – see tõsiasi ei vaja ühegi interpreedi, kontserdikorraldaja ega muusikasõbra jaoks eraldi põhjendamist.

27. detsembril 2007, kui Viljandi Jaani kogudus tähistas oma 535. aastapäeva, kuulutasime välja Jaani kiriku klaveriaastad, et koguda annetusi uue kontsertklaveri ostmiseks.

Endine klaver, mis oli toodud kirikusse 1993. aastal erinevatest vanadest klaveritest kokkulapituna, oli amortiseerunud ja sisuliselt kasutuskõlbmatuks muutunud. Klaveriaastate patrooniks sai Eesti tuntumaid lauljaid, Viljandi Jaani koguduse liige Tõnis Mägi. Kõhklematult otsustasime pilli valikul Estonia klaverivabriku kontsertklaveri kasuks, teades selle firma pikaajalisi kogemusi ja kvaliteeti ning soovides oma kirikusse just Eesti meistrite ehitatud pilli.

27. detsembril kirjutasid Jaani koguduse õpetaja Marko Tiitus, koguduse juhatuse esimees Tarmo Loodus, klaveriaasta patroon Tõnis Mägi ja Estonia klaverivabriku direktor Venno Laul alla lepingule, millega võtsime endale kohustuse tuua Viljandi Jaani kirikusse Estonia kontsertklaver.

9 kuuga suutsime koguda klaveri esimeseks sissemakseks vajaliku summa 350 000 krooni. Peamisteks toetajateks olid Viljandi Linnavalitsus, Eesti Kultuurkapital, sõpruskogudused Soomes, Saksamaal ja Hollandis, eraisikud ja ettevõtted.

4. oktoobril 2008, Püha Franciscuse päeval, Viljandi linna 725. aastapäeva tänujumalateenistusel helises uus Estonia kontsertklaver Viljandi Jaani kirikus esimest korda. Klaveri õnnistamisel osales peapiiskop Andres Põder, klaveriklahvidel laskis heliseda Tõnis Mägi, kes laulis muuhulgas “Palvet” ja “Koitu”. Kontsertklaver oli koguduse kingitus linnarahvale Viljandi linna 725. aastapäevaks.

Annetuste kogumine Estonia kontsertklaveri ostuvõla tasumiseks jätkus. Richard Werncke Majandusfond toetas meie uut klaverit 100 000 krooniga. 25. aprillil andis Porvoo Toomkirikus heategevuskontserdi Tõnis Mägi, kontserdi tulu laekus taas Jaani kiriku klaverifondi.

4. oktoobril 2009 andis Estonia klaverivabriku direktor Venno Laul kogudusele üle uue klaveri võtme. Kogudus ja linnarahvas võisid rõõmustada – klaveriaastad olid edukalt lõpule jõudnud ning koguduse õpetaja Marko Tiitus ja juhatuse esimees Tarmo Loodus võisid öelda tänusõnu kõigile, kes aitasid klaveri kirikusse tuua.

Frantsiskusepäeva kontserdil, millega klaveriaastatele punkt pandi, musitseeris klaveriduo Kai Ratassepp – Mati Mikalai. Kavas olid muuhulgas kaks Ferenc Liszti Püha Franciscuse elust ja sõnumist inspireeritud teost „Püha Franciscus kõnnib lainetel“ ja „Püha Franciscus kõneleb lindudega“. Kirikulised ja maestro Venno Laul olid meie kiriku akustikast ja uue klaveri kõlast vaimustuses.

Loodame, et Jaani koguduse ja tema sõprade ühine kingitus Viljandi linnale jääb meid rõõmustama aastakümneteks, pakkudes loomiseks loodud linnas kauneid hetki väärt muusikaga, vaimset kirgastumist ja rõõmu Looja poolt inspireeritud helidest.

Marko Tiitus, õpetaja

« tagasi


| üles |

 

 

EELK Viljandi Jaani kogudus Pikk 6, 71003 Viljandi, tel 433 3000, viljandi.jaani[ät]eelk.ee
arveldusarve SEB Pank: EE6610 100 220 503 960 04
arveldusarve Swedbank: EE752 200 221 057 689 936
reg kood 80209346